Maandag 5 juli - Tour de France in Spa


Deze datum stond bij velen van ons al maanden in rood aangekruist in de agenda. Al sinds de presentatie van de Tour 2010 afgelopen najaar wordt er gesproken om er een gezamenlijk uitstapje van te maken. Al voor 9 uur melden zich 15 renners bij onze start lokatie. Arthur is bereid gevonden om ons in de auto te vergezellen zodat er wat proviand en extra kleding meegenomen kan worden.

Breur heeft een route uitgezet richting Banneux. Deze blijkt het drukke maandagmorgen verkeer te mijden, maar is niet makkelijk. In Banneux aangekomen neemt Roger het over en hij wijst ons de weg richting Stoumont, Coo en Trois-Ponts. Hier rijden we een stuk over de route (met tussensprint!) waar de eerste Tourschouwers zich al gemeld hebben.

Vanaf Trois-Ponts gaat het richting Vielsalm. Op dit stuk doen Jos B. en Ger het kopwerk (zij zijn immers uitgerust want hebben gisteren 'alleen' de processie gelopen). In Vielsalm genieten we van een welverdiende maaltijd (ondanks een aantal lichte regenbuitjes).

Na het eten gaat het richting Wanne. Bovengekomen blijkt de reclamekaravaan al voorbij te trekken. De nodige petjes, sjaaltjes en andere prullaria worden verzameld (onder het mom van 'veur de kinjer'). Helaas gooien een aantal regenbuien roet in het eten. De renners (met de latere winnaar Chavanel in de kopgroep) komen in sneltreinvaart voorbij, begeleid door 9 (!) helicopters. We vragen ons af of het verantwoord is om met die snelheid de Wanne af te dalen. Naar later blijkt is die zorg niet ongegrond!

Na de passage van de renners stappen we op de fiets voor de tocht terug naar Sibbe. Stavelot is een heksenketel (Arthur heeft bijna 2 uur nodig om zich weer bij ons te voegen). In Francorchamps blijken er trainingen op het circuit te zijn. Jos B. kent echter een sluiproute door de paddock. Na wat lichte regen een valpartij(tje) van Breur rijden we naar Limbourg. Op de kermis genieten we van appelbeignets ('este doa mer neet van aan de sjiet kumps') en een drankje op het terras. Jean heeft ons inmiddels verlaten en is doorgereden naar Ingber. Zijn plek wordt ingenomen door Patrick L. die ook richting Spa is geweest en de renners stapvoets de Rosier heeft zien oprijden.

Na een gebroken ketting voor diezelfde Patrick (en goed reparatiewerk van Jos B.) rijden we in hoog tempo (wil Patrick de verloren tijd goedmaken?) terug richting Sibbe. Ruim 11 uur na vertrek zijn we terug 'Aan de Kirk'. Een vermoeiende maar ook boeiende dag met vele trainingskilometers...
[Maurice]

Geen opmerkingen: