Zaterdag 19 april - Amstel Gold Race


Vroeg op deze zaterdagmorgen (het is nog geen 7 uur) melden zich een 6-tal leden van Cyclist voor wat een jaarlijks ritueel lijkt te worden: de toerversie van de Amstel Gold Race door onze 'achtertuin'. Aan de start staan Ger, Ton, Jos B., Maurice, Adrie en (met enige vertraging) Patrick H. Gezamenlijk vertrekken we (in goed gezelschap van vele duizenden fietsers) richting Geulhemmerberg. Na een kleine aarzeling kiezen we daar voor de borden die richting 200 kilometer wijzen. Is dit een haalbare afstand, gezien het slechte weer (en dus beperkte voorbereiding) van de afgelopen weken?

De eerste 'lus' gaat voortvarend. Via onder andere de Maasberg, de Adsteeg en de Fromberg komen we na zo'n 90 kilometer terug in Valkenburg. Zoals Jos B. terecht opmerkt is de tijd omgevlogen. In Valkenburg komen we Patrick L. tegen die toegezegd had om mee te gaan voor de tweede lus, maar bij nader inzien toch liever zijn eigen route kiest. Thuis bij de familie Jacobs schuiven we aan voor een meer dan welkome verzorging van de inwendige mens. We laten de broodjes, wafels en koffie prima smaken. Hier worden we ook vergezeld door Guilbert die samen met ons de tweede lus zal fietsen.

Na voor de tweede keer vandaag de Geulhemmerweg te hebben beklommen begeven we ons richting heuvelzone. Op de Bemelerberg worden we ingehaald door de QuickStep ploeg, die de beentjes losgooien voor de koers op zondag. Desondanks lijkt het alsof ze op een brommer rijden (aldus Ton). Nabij Cadier en Keer sluiten we aan bij een grote groep die ons grotendeels uit de wind houdt tot Banholt. Hier besluiten Adrie en Jos en even verderop ook Ger hun eigen weg te gaan.

Guilbert, Patrick H., Ton en ik draaien vervolgens richting Eys voor de finale over de Eyserbosweg, Huls, Bergseweg, Fromberg, Keutenberg en Cauberg. Valt allemaal niet mee zo vroeg in het seizoen. Desondanks komen we allemaal redelijk fris aan bij de finish waar we opgewacht worden door Edwin. Nadat hij een foto heeft gemaakt fietsen we naar ons clublokaal voor een lekkere kom soep. Pas hier aangekomen begint het serieus te regenen, dus het weer was ons vandaag welgezind...
[Maurice]