Vrijdag 10 september - Tourmalet

Vandaag staat de Koninginnerit van deze week op het programma. Na de (relatieve) rustdag van gisteren zijn we er klaar voor. Maar eerst moet er een geschikte fiets voor Guilbert gevonden worden. Roger struint op Internet en concludeert dat de lokale fietsenmaker ook racefietsen verhuurt. Helaas gaat deze pas om 9.00 uur open. Na het ontbijt wordt alles gereedgemaakt voor vertrek en gaan Roger en Edwin richting fietsenmaker. Binnen 10 minuten zijn ze terug met goed nieuws: er staat een geschikte fiets voor Guilbert te koop. Terwijl deze fiets gereed wordt gemaakt wachten Edwin en Victor op Guilbert en vertrekt de rest van de groep richting Tourmalet. De aanloop gaat lekker, ondanks het 'vals plat', want we hebben de wind in de rug. In de beklimming krijgen we een telefoontje van het hotel: iemand heeft de sleutel niet ingeleverd. Lekkere timing!

Al snel komen de achterblijvers er weer bij. Guilbert lijkt geen last te hebben van de extra kilo's die zijn 'nieuwe' fiets met zich meedraagt. Op de top worden (onder erg mooie omstandigheden) foto's gemaakt. Er is Zuid-Afrikaanse bewondering voor de fiets van Jan (of geldt deze bewondering voor de berijder?). In La Mongie strijken we neer op een terrasje voor de lunch. Helaas blijkt de ovencapaciteit ontoereikend, want terwijl de eersten al klaar zijn wachten de laatsten nog op hun pizza. Jean haalt zijn koffer ondersteboven op zoek naar de sleutel van kamer 12 (die later uit de bagage van Arthur tevoorschijn komt).


Via Sainte-Marie de Campan gaat het richting Aspin. Onder leiding van Breur en Jos B. wordt deze col 'en groupe' genomen, hoewel de klim toch enkele lastige stukjes kent. In het vlakke stuk richting de Peyresourde (slotklim van vandaag) demareert Patrick L. al snel gevolgd door Edwin. Iedereen klimt vervolgens in eigen tempo naar de top. In de afdaling naar Luchon rijdt Roger lek. Gelukkig weet hij zijn fiets desondanks veilig tot stilstand te brengen. De benamingen voor ons hotel in Luchon varieren van 'klassiek' tot 'gedateerd' en in de eetzaal zorgt onze aanwezigheid voor een forste daling van de gemiddelde leeftijd. We genieten van een welverdiend diner (hoewel dit niet bij iedereen in goede aarde valt). Na afloop drinken we een pilsje in het centrum en gaan de meesten op tijd naar bed.
[Maurice]

Geen opmerkingen: