Woensdag 8 september - Le Depart

Helaas regent het bij het ontbijt. Desondanks worden de fietsen (die grotendeels al op dinsdag gemonteerd zijn door Arthur en Jean) verder geprepareerd. Omdat alle meegebrachte bagage past in de Tundra van Patrick wordt besloten om deze als volgwagen in te zetten. Inmiddels is het opgehouden met regenen en na een groepsfoto gaan we op weg. Vanwege het natte wegdek rijdt Patrick L. al na 5 kilometer lek. Hoewel er snel een ander wiel wordt gestoken kunnen een aantal mannen zich niet inhouden en rijden door richting Marie Blanque. Even wordt de voet van de col gemist, maar al snel zijn we aan het klimmen. Na een rustig begin blijkt dit geen col te zijn om aan het klimmen te wennen. De percentages schieten tot boven de 10% en iedereen moet in het rood om boven te komen. Welkom in de Pyreneen!

Er volgt een mooie afdaling die al slalommend tussen loslopend vee en hun uitwerpselen. Door het dal rijden we richting Aubisque. Een deel van de ploeg kiest hier voor de parallelweg. Onderaan de Aubisque stuurt de Garmin ons een onverhard weggetje op (ondanks de manshoge borden die richting Aubisque wijzen). Bovenop is het erg koud waarop besloten wordt om door te rijden richting Soulor. Tussen beide cols wordt er gestopt bij de plek waar van Est in het geel het ravijn in reed (ik viel 70 meter diep, mijn hart stond stil maar mijn pontiac liep). Niet iedereen is echter op de hoogte van dit historische feit en even is er zorg dat iemand van ons daar beneden ligt. Dat blijkt gelukkig mee te vallen. Op de soulor wordt democratisch besloten af te dalen naar Argeles. Daar aangekomen blijkt de lunchtijd echter voorbij en moeten we tot bijna 16.00 uur wachten om een broodje te kunnen kopen. De wachttijd wordt verkort op een terras waar ook de creme-de-la-creme van de plaatselijke kunstenaars zich tegoed doen aan (meerdere) alcoholische versnaperingen.


We strijken neer in het hotel dat voor de komende twee nachten ons thuis wordt. 's Avonds genieten we van een 5(!)-gangendiner waardoor we genoodzaakt zijn om na afloop nog een ommetje te maken om de spijsvertering op gang te brengen. Het plaatselijke park wordt wijselijk gemeden, om misverstanden over het doel van ons bezoek te voorkomen...
[Maurice]

Geen opmerkingen: