Zondag 24 augustus - Etappe 1


De kop is eraf. Bij het krieken van de dag schijnt de zon in de kamer. Het belooft een mooie dag te worden. Na een voedzaam ontbijt vertrekken we even na half 10 voor onze eerste etappe. Hoogst verbaasd zijn we wanneer de bus op het eerste klimmetje nauwelijks kan bijhouden. Gelukkig blijkt dit euvel van korte duur. Met een warme motor gaat dit een stuk beter.

Door een prachtig landschap rijden rijden we naar de 'Route des Grandes Alpes'. Eenmaal aangekomen op de route noteren we de eerste lekke achterband voor Roger. Richting Morzine worden we getracteerd op een aantal extra hoogtemeters vanwege wegwerkzaamheden. De klim naar de col des Gets loopt goed en wordt 'en groupe'. Eenmaal boven sturen we chauffeur Art vooruit om een lunchgelegenheid te zoeken. We houden contact via de 'oortjes'.

In de afdaling van de Gets blijkt Edwin's stuur niet goed vastgezet te zijn na het transport. Door voorzichtig verder te dalen komen we allemaal heelhuids beneden en schuiven we aan voor de lunch. Er blijkt slechts voor 5 man pasta in huis, zodat de anderen kiezen voor gebak of salades.

De lunch wordt kort gehouden want de meesten staan te trappelen om de eerste col van deze fietsweek 'aan te vallen'. Op de Colombiere laten we ons enigszins in slaap wiegen door het eerste (makkelijke) gedeelte dat we wederom 'en groupe' beklimmen. Het venijn van deze col blijkt echter in de staart te zitten. In de laatste kilometers (met de col al in zicht), piekt het stijgingspercentage regelmatig tot 12 en 13%.

Na een kort herstel dalen we richting La Clusaz. Het valt op dat in bijna elk dorpje iets georganiseerd is op deze mooie zomerse zondag. Wanneer we even een parkeerplaats opzoeken rijdt Jean in de richels van een put, wat leidt tot een onherstelbaar beschadigd voorwiel. Nadat Jos N. zijn tegensputterende darmen tot rust heeft gebracht maken we ons op voor de beklimming van de Aravis. Deze goedlopende klim trakteert ons op de top op een prachtig uitzicht richting Mont-Blanc massief. Overigens wordt Jan in de klim nog even 'getoucheerd' door een passerende auto. De verwensingen die hij hierbij uit zullen we niet aan deze blog toevertrouwen.




Het toetje van deze lange etappe brengt ons richting Crest Voland. Hier blijkt dat er twee hotels zijn met dezelfde naam binnen een afstand van 5 kilometer. Dit noopt tot extra klimkilometers, iets wat de routemaster niet in dank wordt afgenomen. Desondanks genieten we in het hotel van een stevige pastamaaltijd. Tegen 22:00 uur zoekt iedereen moe maar voldaan zijn kamer op...

Totalen:
- afstand: 133,4 km
- hoogtemeters: 3167 hm
- gereden tijd: 6:20 uur.

[Maurice]

Geen opmerkingen: